GENEL MÜDÜRÜMÜZ AHMET GÜLDAL: ENFLASYONLA MÜCADELE KAPSAMINDA UN VE YEM REGÜLASYON UYGULAMAMIZ DEVAM EDECEK

27-06-2022 / Gösterim Sayısı : 26143 / Arşiv

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, Toprak Mahsulleri Ofisinin enflasyonla mücadele kapsamında üzerine düşen tüm görevleri yerine getireceğini belirterek “Piyasa istikrarını sağlamak, üreticilerimizin maliyetlerini azaltmak amacıyla geçen seneden bu yana yürüttüğümüz Un ve Yem Regülasyon çalışmalarımız devam edecek.’’ dedi.

TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu’nda Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğümüzün 2019-2020 yıllarının bilanço ve netice hesapları görüşüldü.

AK Parti Aydın Milletvekili Mustafa SAVAŞ’ın başkanlığında toplanan komisyonda Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, TMO faaliyet ve politikalarına ilişkin bir sunum gerçekleştirdi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin iç ve dış piyasadaki gelişmeleri sürekli takip ederek hububat ve bakliyat piyasalarını düzenleme ve piyasa istikrarını koruma görevlerini başarıyla yerine getirdiğinin altını çizen Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL üretim döneminde üreticinin, daha sonrasında ise arz güvenliğini sağlayarak tüketicinin korunduğunu belirtti.

GÜLDAL, Son yıllarda istikrarlı bir şekilde hasat dönemi öncesinde Kurumumuz tarafından alım fiyatlarının açıklanmasının üreticiler için bir sigorta olduğuna işaret etti.

Geçtiğimiz yıl kuraklık ve pandemi gibi olağanüstü olgular nedeniyle arz güvenliğini sağlamak amacıyla dış tedarik yoluna gidildiğini hatırlatan GÜLDAL, ‘’2022 hasat dönemi başladı. Türkiye’de hasat şu anda %17-18 seviyelerinde. Geçen yıla göre daha iyi rekolte ve verimlilik görmek mümkün. Buğdayda 19,5 milyon ton seviyesinde bir rekolte tahmini öngörüyoruz. Üretim maliyetlerini dikkate alarak iç ve dış piyasadaki fiyatları inceleyerek hububat alım fiyatlarımızı açıkladık. Hasat döneminin bitmesiyle beraber en geç ekim ayı içerisinde prim ödemeleri ödenecek. Yeni ekim döneminde üreticimizin ihtiyacı olan finansal desteği sağlamış olacağız.’’ diye konuştu.

Ekmek fiyatlarındaki artışın önüne geçmek amacıyla geçtiğimiz yıldan itibaren Un Regülasyon çalışmasının başarıyla yürütüldüğünü hatırlatan GÜLDAL sözlerini şöyle sürdürdü:

“Uygulamanın yeni hasat dönemiyle birlikte bitmesi planlanıyordu. Ancak enflasyonun etkisini bertaraf etmek için Un Regülasyon çalışmamız gelecek yılın mayıs ayına kadar devam edecek. 411 un işletmesinden taahhütleri aldık.”

Toprak Mahsulleri Ofisinin bir başka önemli projesi olan Yem Regülasyon Çalışmasından da bahseden GÜLDAL, besici ve kanatlı hayvan yetiştiricilerimizin maliyetlerini azaltmak için piyasanın neredeyse yarı fiyatına yem satışı yapıldığını belirtti.

Fındık, kuru üzüm, çeltik, kuru fasulye, haşhaş kapsülü ve ayçiçek yağı gibi görev verilen tüm ürünlerde Toprak Mahsulleri Ofisinin elinden gelen her şeyi yaparak piyasa dengesini sağladığına dikkat çeken GÜLDAL, önümüzdeki dönemde de faaliyet alanımıza giren ürünler için başarılı politikalar izleneceğinin altını çizdi.

Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, dünyada tahıl konusunda bir kıtlık olmadığını ancak ticaretteki sorunların giderilmesi gerektiğini belirterek, “Ukrayna-Rusya probleminin çözülmesi ve Tahıl Koridoru’nun sağlıklı işlemesi hâlinde hem ihtiyacı olan ülkelerin arz güvenliği sağlanacak hem de dünyada tarımsal emtia fiyatları daha dengeli seyredecek.’’ dedi.

Toprak Mahsulleri Ofisinin çalışmalarını tüm ilgili kurumlarla koordineli şekilde yürüttüğünü vurgulayan GÜLDAL, “Bu vesileyle işbirliği hâlinde olduğumuz paydaşlarımıza, özellikle son bir yılda yoğun bir tempoda çalışan tüm teşkilatımıza teşekkür ediyorum.’’ diyerek sözlerini sonlandırdı.

Genel Müdürümüzün sunumunun ardından komisyon tarafından belirlenen gündem maddeleriyle ilgili yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Görüş ve önerilerin sunulmasından sonra Kurumumuzun 2019 ve 2020 yılı bilanço hesapları ibra edildi.