BAKAN YARDIMCIMIZ YUMAKLI: TÜRKİYE LİSANSLI DEPO SİSTEMLERİNİ İHRAÇ EDER HALE GELDİ

12-12-2022 / Gösterim Sayısı : 293121 / Arşiv

Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresinin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız İbrahim YUMAKLI, Türkiye’nin lisanslı depoculukta büyük bir gelişme gösterdiğini kaydederek “Lisanslı Depoculuk konusunda teknolojiyi uygulayanların yurt dışına açılımları da büyük bir memnuniyet vesilesi. Depo sistemlerini ihraç eder duruma geldik.” dedi.

Tarım Ürünleri Lisanslı Depo ve Yetkili Sınıflandırıcı Şirketleri Derneği (LİDAŞDER) tarafından düzenlenen Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi; Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız İbrahim YUMAKLI ve Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai UÇARMAK’ın teşrifleriyle 8-11 Aralık’ta Antalya’da gerçekleştirildi. Kongreye Kurumumuz adına Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL, Genel Müdür Yardımcılarımız ve Merkez ile Taşra Birim Amirlerimiz katıldı.

Lisanslı Depoculukta mevcut sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı kongrede Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız İbrahim YUMAKLI ile Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL birer konuşma yaptı.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcımız YUMAKLI, Türkiye’nin lisanslı depoculuğu uygulamaya başladığı andan itibaren hızlı bir ilerleme kaydettiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Sayın Bakanımızın Tarım Komisyonu Başkanı olduğu dönemde 2005 yılında Lisanslı Depoculukla ilgili kanun çıktı. Üreticiyi korumak, arz-talep dengesine katkıda bulunmada katkı sunan bu yasal düzenleme iyi ki yapılmış. Lisanslı depoculuk ürün ticaretinin güvenli bir şekilde yapılması açısından çok önemli. Bu konuda özellikle 2011’den sonra büyük bir gelişme kat ettik. Lisanslı depoculuğun gelişmesinde TMO’nun operasyonları son derece önemli. Ticaret Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığının bu konuya çok önem vermesi, yetkililerimizin bu sektörün önünü açıcı uygulamaların çok büyük önemi var.”

Lisanslı depoculuğun gelişmesinde birçok paydaşın önemli katkıları olduğuna işaret eden YUMAKLI “Bu sektöre yatırım yapan yatırımcıların yanı sıra arka planında çalışan bütün çalışma arkadaşlarımıza ve TOBB ve TÜRİB gibi paydaşlarımıza teşekkür ediyorum. Toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.

Toplantıda konuşmacı olan Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet GÜLDAL da TMO’nun lisanslı depoculuğun kurulmasında önemli bir role sahip olduğunu hatırlattı. Lisanslı depoculuk sektörünün TMO’nun en büyük paydaşlarından olduğunu vurgulayan GÜLDAL “Lisanslı depo sektörüyle biz sahada hep beraber çalışıyoruz. Hasat döneminden itibaren ve sonraki süreçte de sürekli işbirliğimiz devam ediyor. İyi ki lisanslı depoculuk yasası çıkmış, iyi ki lisanslı depoculukla ilgili faaliyetler devam ediyor.” dedi.

2022 yılının ürün rekoltesi ve verimi açısından çok bereketli bir yıl olduğunu belirten GÜLDAL, lisanslı depolar sayesinde güçlü bir stok oluşturulduğuna değindi. GÜLDAL, hububat alımlarında lisanslı depoların olmasının özellikle bu yıl büyük kolaylık sağladığını vurguladı.

TMO’nun lisanslı depoculuk için çalışmalara çok önceden katkı sunmaya başladığını hatırlatan GÜLDAL “1993 yılında emanet alım sistemini ilk kez uygulayan kurum Toprak Mahsulleri Ofisidir. 2005 yılında Lisanslı Depo Kanunu çıktı. 2010 yılında uygulamalar başladı. TMO-TOBB iş birliği ile LİDAŞ A.Ş. kuruldu. 2011 yılından itibaren de alım faaliyetlerini yürüttü. 2016’ya kadar sadece TMO-TOBB lisanslı depolarından ürün alan TMO daha sonraki yıllarda tüm lisanslı depolarla sözleşme imzalayarak alım faaliyetlerini yürüttü. Şu anda da aldığımız yüzde 60-70 ürünün lisanslı depolardan alındığını görmekten memnuniyet duyuyoruz.” diye konuştu.

Bugün gelinen noktada TMO ve lisanslı depoların işbirliği içinde önemli işlere imza atığını belirten GÜLDAL “20 milyon ton buğday, 8,5 milyon ton arpa, yaklaşık 9 milyon ton mısırın çok önemli kısmı lisanslı depolar vasıtasıyla sektöre arz edilmiş oluyor. Böylece sağlıklı şartlarda muhafaza edilmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.

TMO’nun lisanslı depolardan en çok yararlanan kamu kurumu olduğunu hatırlatan GÜLDAL “TMO olarak işini çok iyi yapan, çalışan gayret eden yatırımcıları tebrik ediyorum. Lisanslı depoculuk firmaları hububat sektöründeki en büyük ve en önemli paydaşlarımızdan biridir. TMO’nun; üreticimizden, ticaretini yapan esnafımıza, mamul madde üreten sektörümüze herkese aynı yaklaşımda olduğunu bir kere daha ifade ediyorum. Sizlerle yaptığımız iş birliğinden son derece memnunuz. Hepinize tüm teşkilatım adına çok teşekkür ediyorum. Bu sektör için tarihi ve önemli bir gün. Toplantının bereketli, sonuçlarının hayırlı olmasını temenni ediyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Kongre programında, “Lisanslı Depoculukta Mevcut Sorunlar-Çözüm Önerileri, Lisanslı Depoculuk Devlet Destek ve Teşvikleri, Yurtiçi ve Yurtdışı Hububat Piyasalarındaki Gelişmeler, Türkiye Un ve Hububat Piyasalarında Mevcut Durum ve Beklentiler” ve diğer birçok konuda oturumlar gerçekleştirildi.

Kongre; Tarım ve Orman Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü, TSE, TOBB, Türkiye Ürün İhtisas Borsası, Merkezi Kayıt Kuruluşu, un sektörü, yem sektörü olmak üzere, yaklaşık 400 kişinin katılımıyla düzenlendi.