TMO, BİGA’DA DEPO KAPASİTESİNİ ARTTIRMAYI PLANLIYOR

30-03-2021 / Gösterim Sayısı : 22599 / Arşiv

    

Toprak Mahsulleri Ofisi olarak Biga Ajans Amirliği tesislerine ilave 12 bin ton kapasiteli depo yaptırmayı planlamaktayız.

Çanakkale yerel basını ve Çanakkale merkezli internet sitelerinde Toprak Mahsulleri Ofisi Biga Ajans Amirliğinin kapatılacağı veya satılacağına ilişkin haberler yer almaktadır. Bahse konu haberler gerçeği yansıtmamaktadır.

TMO Biga Ajans Amirliği, Şirintepe Mahallesi’nde 9 bin 800 ton çelik silo ile Hamdibey Mahallesi’ndeki 5 bin 250 ton kapasiteli yatay depolar olmak üzere 2 ayrı noktada toplam 15 bin 50 ton kapasiteli depolar ile hizmet vermektedir.

Biga, çeltik üretiminin yoğun olduğu bir ilçedir. Diğer taraftan TMO faaliyet alanındaki buğday, arpa, mısır ve kuru fasulye üretimi ile de öne çıkmaktadır.

Biga’nın modern depolama sistemine sahip olmasını desteklemek ve TMO depo kapasitesini arttırmak amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi olarak Biga Ajans Amirliği Şirintepe Tesislerine ilave 12 bin ton kapasiteli depo yaptırmayı planlamaktayız. Bu kapsamda mevcut tesislerde iyileştirme sağlanması ve ilave depo yaptırılması koşuluyla lisanslı depoculuk faaliyeti göstermek üzere uzun süreli (10 yıl) kiralama yöntemi ile modernleşecek ve kapasitesi arttırılacak tesislerin Biga’ya kazandırılarak en iyi şekilde hizmet vermesi amaçlanmaktadır.

Devletimiz lisanslı depo yapımını ve kullanımını teşvik etmek amacıyla ürünlerini lisanslı depolarda muhafaza eden üreticilerimize önemli destekler sağlamaktadır. Bu destekler arasında ürün teslimlerinde %2 stopaj ve %2 SGK prim kesintisinden muaf tutulması, 24 ay (ilk 6 aya kadar 6 TL/Ton/Ay, kalan 18 ay ise 3 TL/Ton/Ay) depo kira desteği ile her ürün çeşidi için ton başına 25 TL’yi geçmemek üzere 750 TL’ye kadar nakliye ve parti başına 25 TL analiz destek ödemesi bulunmaktadır. Diğer taraftan üreticilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75'ine kadar 9 ay vadeli kredi (Kredi üst limiti 5 milyon TL) kullanma imkânı sunulmakta olup faizin tamamı devlet tarafından karşılanmaktadır. Lisanslı depolar üzerinden elektronik ürün senedi (ELÜS) yoluyla ürününü TMO’ya veya piyasaya satan üreticimiz sağlanan destek, teşvik ve muafiyetlerin etkisiyle %6-7 daha fazla gelir elde etmektedir.

Lisanslı depolarda tüccar ve sanayicilerimize de 24 ay 3 TL/Ton/Ay kira desteği verilmekte, ürün alım-satım işlemlerinde KDV ve damga vergisi ile bu işlemlerden doğan kazançlar gelir ve kurumlar vergisinden muaf tutulmakta ayrıca ürünlerini teminat göstererek anlaşmalı bankalardan kredi imkânı sağlanmaktadır.

Toprak Mahsulleri Ofisi geniş taşra teşkilat yapılanması ile ülkemizin ihtiyaç duyulan her köşesinde dün olduğu gibi bugün ve yarın da üreticimiz ve tüketicimizin yanında olmaya devam edecektir.