Dünya Bakliyat Günü

10-02-2021 / Gösterim Sayısı : 7175

Dünyada 2 milyardan fazla insan için protein kaynağı olan baklagillerin önemini 10 Şubat 2021 Dünya Bakliyat Gününde bir kez daha gündeme alıyoruz.

Bakliyatın insan beslenmesinde büyük bir rolü bulunmaktadır. Baklagiller dünya genelinde 2 milyardan fazla insan için protein kaynağıdır. Bu rakam Dünya nüfusunun yaklaşık dörtte birine tekabül etmektedir. Bu sayede özellikle diğer protein kaynaklarına ulaşamayan ülkeler için önemli bir gıda niteliği taşımaktadır.

Besin değeri açısından et ürünlerine eşdeğer bir protein sağlamakta ve günlük enerji ihtiyacımızın %15-20’si baklagillerden karşılanabilmektedir.

Sağlık açısından obezite, diyabet ve bazı kronik hastalıklarla mücadele için haftada en az 3 kez tüketilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Bitkisel proteinlerin %22’si, karbonhidratların %7’si; hayvan beslenmesindeki proteinlerin %38’i, karbonhidratların %5’i tane baklagillerden sağlanmaktadır.

Ülkemiz baklagillerin gen merkezi olup ekolojik şartlar bakımından da baklagil üretimine uygundur. Bu nedenle Türkiye’de geleneksel tarım ürünlerinden biri olan baklagiller, tarla bitkileri ekim alanları içinde tahıllardan sonra ikinci sırada gelmektedir.

Baklagiller, istihdama olan katkıları, ihracat potansiyelleri, ekim nöbetine kolayca girebilmeleri, nadas alanlarının azaltılmasında etkili olmaları, besin değeri yönünden zengin olmaları nedeniyle üretim ve tüketimde önemli bir ürün grubudur. Bunun yanında, havanın serbest azotunu toprağa bağlayarak toprak verimliliğini artırmaları nedeniyle tarımsal üretimin sürdürülebilirliği ve çevre koruma açısından da oldukça önemlidirler.

Baklagillerin insana ve toprağa olan katkısını dikkate alarak Bakanlığımız ve TMO olarak üretime ve üreticilerimize desteğimizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Nitekim bakliyat ekimini yaygınlaştırmak amacıyla Bakanlığımız vermiş olduğu destekleri son yıllarda arttırmış (2017 yılına kadar 300 TL/ton olan pirim destekleri, 2018 yılından itibaren 500 TL/ton olarak verildi) ve 2018 yılından itibaren TMO’nun görev alanına bakliyat ürünleri dahil edilerek alım garantisi verilmiştir.

Tüm bu politikalar sayesinde bakliyat üretimimiz artmış, nohut ve yeşil mercimek üretimimiz rekor seviyelere çıkmıştır. Gelinen noktada 2020 yılı üretimimiz; nohutta geçen yılla aynı seviyede 630 bin ton, kırmızı mercimekte %6 artışla 328 bin ton, yeşil mercimekte %3 azalışla 42 bin ton, kuru fasulyede %24’lük artışla 280 bin ton seviyesinde gerçekleşmiştir. 

Özellikle nohutta artan üretim sayesinde ülkemiz son yıllarda net ihracatçı konumuna gelmiştir. Nohut ihracatımız; 2017 yılında 23 bin ton iken 2018 yılında 117 bin tona, 2019 yılında 127 bin tona ve 2020 yılında 135 bin ton yükselmiştir.

Bakliyat piyasalarının düzenlenmesine yönelik olarak görev alan TMO, piyasalarda istikrarı ve üreticilerin ürünlerini daha rahat pazarlayabilme imkânlarını sağlamıştır.

Halkımızın bakliyat ürünlerine uygun fiyatla erişimini sağlamak amacıyla TMO stoklarında yer alan nohut ve yeşil mercimekler, ülke geneline yayılmış TMO işyerlerine ilave olarak e-PTT AVM aracılığıyla da internet üzerinden perakende olarak satışa sunulmaktadır.

Dünyada önemi her geçen yıl artan bakliyat piyasalarında Kuruluşumuz, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra üretici ve tüketici lehine gerekli her türlü önlemi almaya devam edecektir.

TMO olarak 10 Şubat Dünya Bakliyat Gününü bir kez daha kutluyor, üreticilerimiz ve tüketicilerimiz nezdinde hayırlara vesile olmasını diliyoruz. 

Kamuoyuna saygıyla duyurulur. 

                                                                                                             TOPRAK MAHSULLERİ OFİSİ