KAMUOYU AÇIKLAMASI (Niğde Hüyük)

05-08-2023 / Gösterim Sayısı : 6446

 

Son günlerde bazı basın ve yayın organlarında Niğde ili Merkez ilçesi Hüyük köyü/mahallesinde TMO tarafından satılan depoların satış fiyatına yakın fiyatlarla tekrar kiralandığı şeklinde haberler yer almakta olup konunun doğru anlaşılması bakımından aşağıdaki açıklamaların yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur.

Kuruluşumuz Kamu İktisadi Teşebbüsü statüsünde olup faaliyetlerini Ana Statüsü ve ilgili mevzuat dahilinde sürdürmektedir. Bu mevzuatlardan biri olan Genel Yatırım ve Finansman Programında atıl durumda bulunan taşınmazların satış, kiralama gibi yöntemlerle ekonomiye kazandırılması belirtilmektedir.

Bu kapsamda, eski ve atıl durumda olan Niğde Hüyük deposu 2006 yılında rayiç bedel nazarında satılarak ekonomiye kazandırılmış olup bu sayede hem gelir elde edilmiş hem de işletme masraflarından tasarruf sağlanmıştır. 

Bahse konu depolara uzun yıllar ihtiyaç olmamış, bu yıl yoğun bir şekilde devam eden hububat alım kampanyasında ise ihtiyaca binaen uygun fiyatla kiralama yapılmıştır. Bölgede yatırım aşamasında / yapımı devam eden lisanslı depo inşaatları bulunmakta olup bu nedenle önümüzdeki yıllarda Hüyük’teki eski depolara ihtiyaç olmayacağı değerlendirilmektedir.

Dolayısıyla, söz konusu haberlerde yer alan satış fiyatına yakın fiyatlarla tekrar kiralandığı hususu gerçeği yansıtmamakta olup 17 yıl önce satılan ve bu yıl yoğun geçen alım kampanyası döneminde ihtiyaç duyulduğu için uygun fiyatla kısa süreli kiralanan depoların satış bedeli bugüne eskale edildiğinde kira bedelinin katbekat üzerinde kalmaktadır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.