BAKANIMIZ YUMAKLI, ULUSLARARASI TARIM TEKNOLOJİLERİ FESTİVALİNDE GENÇ GİRİŞİMCİLERLE BİR ARAYA GELDİ

14-05-2024 / Gösterim Sayısı : 1137 / Arşiv

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği “Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivali” (AGRIFEST) başladı.

Festivalin açılışında konuşan Tarım ve Orman Bakanımız İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin geleceği için gıda arz güvenliğinin ön planda olduğu bir dönemden geçildiğini vurgulayarak “Bu dönemde yürüttüğümüz tarım politikalarını, dünya ile rekabet etmesi için bilim ve teknolojiyle destekliyoruz. Bu çalışmaları yaparken en önemli güvencemiz, dinamizmi ve enerjisiyle gençlerimiz. Ankara Üniversitesinin düzenlediği Uluslararası Tarım Teknolojileri Festivalini bu bakımdan önemsiyorum.” ifadesini kullandı.

Tarımsal üretimi geliştirmek ve rekabet gücünü artırmak için önemli çalışmalar yaptıklarının altını çizen Yumaklı "Bitkisel üretimden hayvansal üretime, su ürünleri üretiminden tarımsal AR-GE’ye, kırsal kalkınma yatırımlarından su ve sulama yatırımlarına kadar birçok alanda üreticilerimizi destekledik. Yıllık 69,2 milyar dolarlık tarımsal hasılayla Avrupa’da birinci, dünyada ilk 10 ülke arasındayız." diye konuştu.

İbrahim Yumaklı, 2050'de dünya nüfusunun yaklaşık 10 milyar, Türkiye nüfusunun ise 105 milyon olmasının beklendiğini belirterek "Bu konuda birtakım tahminler yapılıyor. Bütün bunlar bize gıda ihtiyacı konusunda yüzde 70 daha fazla bir ihtiyacın oluşacağını gösteriyor.  Ülkemizin gıda üretim potansiyelini ve kabiliyetini, tarımını geleceğe taşıyacak olan insan kaynağını yetiştirerek, bilim ve teknolojiyi kullanarak koruyacaktır." değerlendirmesini yaptı.

Bilim ve teknolojinin her alanda geliştiği bir çağda yaşadıklarını, tarımsal alanda AR-GE’ye ve inovasyona yapılan her yatırımın ülkenin geleceğine yapılan bir yatırım olduğunun farkında olduklarını anlatan Yumaklı, Bakanlık olarak AR-GE ve inovasyona ayrı önem verdiklerini vurguladı.

Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyada en büyük tarımsal AR-GE gücüne sahip olduğunun altını çizen Yumaklı; 49 araştırma enstitüsü, 300 laboratuvar ve 2 binden fazlası akademik seviyede olmak üzere 6 bin 500 personelin ihtiyaç duyulan tarımsal üretimin gelişmesi için gece gündüz çalıştığını belirtti.

Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürümüz Ahmet Güldal’ın da katıldığı etkinliğin açılışında Ankara Üniversitesi Rektörü Necdet Ünüvar ile Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Hüseyin Atar da birer konuşma yaptılar.

Etkinlik alanında Kurumumuzun yanı sıra diğer kurum, kuruluş ve firmalarca açılan stantları gezen Genel Müdürümüz Güldal incelemelerde bulundu.

Tarımda kullanılan teknolojiler ile akıllı çözümlerin sergileneceği; öğrenciler, akademisyenler, uzmanlar ve uygulayıcıların buluşacağı etkinlik 3 gün sürecek.